Testi letnih pnevmatik

Vas zanimajo testi letnih pnevmatik? Preverite AMZS in ADAC teste!

Pnevmatike so eden izmed odločilnih dejavnikov varne vožnje. Ampak kako vedeti, katera pnevmatika je glede na svojo ceno najbolj kakovostna, tako da nam bo nudila optimalno podporo v vseh vremenskih in mehanskih razmerah. V Sloveniji pnevmatike testira in na podlagi pridobljenih rezultatov ocenjuje AMZS (Avto Moto Zveza Slovenije).

AMZS

AMZS je pri nas avtoriteta na področju avtomobilističnega segmenta, kakor je naprimer dobro poznan ADAC v Nemčiji. AMZS tako na letni ravni pripravi test letnih gum, ki je sicer med najstarejšimi testi in je dodobra pripomogel k testiranju ostalih izdelkov, ki so v uporabi v avtomobilski industriji, kot so naprimer otroški sedeži, strešni prtljažniki, itd..

Merila za ocenjevanje pnevmatik

V letu 2011 so se zaradi poenotenja ocenjevanja spremenila merila za ocenjevanje tako, da tudi pnevmatike razporejamo v pet razredov, spremenjene pa so tudi opisne ocene, ki gredo od odlične do slabe. Oceno odlično tako dobi pnevmatika, ki se resnično izkaže s svojo uravnoteženostjo in pri vseh testih doseže odlično oceno, vendar pa so tudi tiste pnevmatike, ki dobijo oceno zelo dobro, dobro uravnotežene in zelo priporočljive za uporabo. Je pa zanimivo dejstvo, da je kakovostno letno gumo lažje narediti kot zimsko.

Rezultati testa

V letošnjem testu nobena ocenjevana pnevmatika ni dobila ocene odlično. Pogoji so sicer v poletnem času manj raznoliki, a največje razlike med testiranimi gumami so se pokazale na mokri podlagi. Pri zavorni poti ob hitrosti 80 kilometrov na uro je razlika med najboljšo in najslabšo gumo tako znašala kar 17 metrov.

Conti premium contact 2, Uniroyal rain Expert, Michelin Energy Saver

Pri 14-palčnih gumah so štiri dobile oceno prav dobro oziroma zelo priporočljivo. Najbolje se je izkazala Continentalova guma contipremiumcontact 2, sledile pa so ji Uniroyalova rain expert, Michelinova energy saver, Hankookova optimo K715 in Semperitova comfort life 2. Med 16 preskušenimi 15-palčnimi gumami je oceno prav dobro dobilo kar šest gum. Na prvem mestu je Vredesteinova guma sportrac 3V z najboljšo uravnoteženostjo, najbolj pa se ji je približala Bridgestonova guma ecopia EP 150. Oceno prav dobro so dobile še gume Nokian V, Maloya lugano in Continentalovi contipremiumcontact 2 ter semperit speed-life. Med zadnji dve se je uvrstila še Dunlopova pnevmatika SP sport fastresponse.

V kolikor vas zanimajo poglobljeni testi letnih pnevmatikah, natančna metodologija ocenjevanja in testiranja, si oglejte rezultate testa letnih pnevmatik AMZS 2011.